کارشناسی ارشد میکروب شناسی مواد غذایی:
تعریف رشته:
مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته رشته میکروبشناسی موادغذایی یکی از رشتههای علوم پایه پزشکی است که دانش آموختگان آن در ابعاد آموزشی، پژوهشی و خدماتی در زمینه شناخت آلودگی و فساد موادغذایی و بیماریهای منتقله از آب و غذا و نحوه نگهداری موادغذایی به فعالیت میپردازند.
عنوان رشته به فارسی و انگلیسی:
میکروبشناسی موادغذایی
Food Microbiology
مقطع تحصیلی: کارشناسی ارشد ناپیوسته (Msc)
شرایط و نحوه پذیرش در دوره:
دارندگان مدرک تحصیلی تایید شده وزارت بهداشت و وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری در داخل یا خارج کشور کارشناسی در رشتههای میکروبشناسی، علوم آزمایشگاهی، علوم آزمایشگاهی دامپزشکی، علوم تغذیه، علوم و صنایع غذایی، زیست شناسی سلولی ملکولی (گرایش های میکروبیولوژی، ژنتیک، سلولی - ملکولی)، زیست شناسی (گرایش های عمومی، میکروبیولوژی، ژنتیک، سلولی- ملکولی)، زیست فناوری، بهداشت و بازرسی گوشت، بهداشت موادغذایی و دکترای عمومی پزشکی، داروسازی و دامپزشکی.
مواد امتحانی و ضرایب آن:
ردیف |
ماده امتحانی |
ضریب |
1 |
باکتری شناسی |
3 |
2 |
انگل شناسی |
1 |
3 |
قارچ شناسی |
1 |
4 |
ویروس شناسی |
1 |
5 |
تغذیه عمومی |
1 |
6 |
زبان عمومی |
2 |
تاریخچه و سیر تکاملی دوره در جهان و ایران:
موجودات ذره بینی را در میان باکتری های پروکاریوتیک، قارچ ها و پروتوزوئرهای یوکاریوتیک میتوان جستجو کرد و با ورود عامل بیماریزا توسط غذا به بدن انسان مبارزه بین آن و بدن انسان آغاز میشود. بنابراین، میتوان گفت بیماری نتیجه آسیب رسانی و بیماریزایی عامل بیماریزا و حالت تدافعی بدن انسان است.
منشاء عفونت در یک منبع عفونی نهفته است. مهمترین منابع عفونی عبارتند از بیماران، ناقلان سالم، حیوانات ولگرد و کسانی که از طریق ادرار و مدفوع بطور مداوم عوامل بیماری زا را دفع میکنند و یا با آب و موادغذایی آلوده در تماس هستند. انتقال بیماری از منبع عفونت به صورت مستقیم به صورت میگیرد. برای مثال: بیماری میتواند به وسیله حشرات که بر روی غذا نشستند به افراد سالم انتقال یابد.
در کشور ما از سال 1388 اولین گروه دانشجویان کارشناسی ارشد میکروبشناسی موادغذایی پذیرش شدند.
جایگاه شغلی دانشآموختگان:
دانش آموختگان این دوره می توانند در جایگاه های زیر انجام وظیفه نمایند:
فلسفه (ارزشها و باورها):
دورنما (چشم انداز):
امید است ایجاد رشته کارشناسی ارشد میکروبشناسی موادغذایی بتواند در تربیت نیروی انسانی توانا و روزآمد در فرایند شناسایی کیفیت میکروبی محصولات غذایی، افزایش سلامت عمومی از طریق پایش تولید غذاهای ایمن، کمک به صادرات کالاهای غذایی و عدم مرجوعی آنها، نیازهای کادر آموزشی پژوهشی و خدماتی مربوط به موسسات آموزشی و دانشگاههای علوم پزشکی، مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاههای همکار غذا و دارو در سراسر کشور در زمینه میکروبشناسی موادغذایی در این مقطع را تامین نماید همچنین با توجه به اسناد بالا دستی و با برخورداری از دانش پیشرفته، توانا در تولید علم و فناوری، متکی بر سهم برتر منابع انسانی و سرمایه ی اجتماعی در تولید ملی، سرآمد کشورها در منطقه گردد.
رسالت (ماموریت):
رشته کارشناسی ارشد میکروبشناسی موادغذایی بر اساس استاندارد های قابل قبول موادغذایی و با استفاده از تکنیک های رایج آزمایشگاهی در تشخیص میکروارگانیسم های بیماری زا، میکروارگانیسم های مفید و غیر بیماریزای موادغذایی، تعیین استاندارد های موادغذایی و روش های جدید در تولید و نگهداری موادغذایی با استفاده از میکروبهای مفید و فرآوره های آنها در خدمت جامعه میباشد. همچنین در تربیت دانش آموختگان توانمند و متعهد جهت همکاری در اجرای تحقیقات ملی در زمینه میکروبشناسی موادغذایی، تدریس نظری و عملی دانشجویان در خدمت جامعه دانشگاهی و موسسات آموزشی میباشد .
اهداف کلی:
نقشهای دانشآموختگان در جامعه:
خدمات تشخیصی آزمایشگاهی، آموزشی، پژوهشی، پیشگیری، تجاری
وظایف حرفهای دانشآموختگان به ترتیب هر نقش به شرح زیر است:
توانمندی و مهارتهای مورد انتظار برای دانش آموختگان (Expected Competencies):
الف: توانمندی های پایه مورد انتظار (General Competencies):
توانمندیهای عمومی مورد انتظار برای دانشآموختگان این مقطع عبارتند از:
ب:جدول تطبیقی وظایف حرفه ای و توانمندی های اختصاصی مورد انتظار دانش آموختگان:
توانمندی های اختصاصی |
شرح وظایف حرفه ای |
مهارتهای ارتباطی-تعامل |
مهارتهای ارتباطی- تعامل بین واحدهای زیر مجموعه آزمایشگاه و با متخصصین صنایع غذایی در کار تیمی توانایی تفکر نقادانه و مهارتهای حل مسئله بویژه در فرایندهای تصمیم گیری و مشاوره های تشخیصی توانایی تعامل در بازاریابی |
مدیریت |
مدیریت بخش های میکروبشناسی و کنترل کیفی آزمایشگاههای مرجع سلامت، همکاری با آزمایشگاههای غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد، مسئولیتهای مدیریتی در مراکز آموزشی، پژوهشی و صنعتی |
آموزش، مشاوره |
مشارکت در تدریس درس میکروبشناسی موادغذایی برای دانشجویان دورههای کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد، سایر رشتههای مرتبط بعلاوه دروس عملی رشتههای ذکر شده. آموزش اصول اخلاق حرفهای به فراگیران رشته میکروبشناسی موادغذایی و پرسنل آزمایشگاههای غذا و دارو و ... و پایبندی به آن |
مولد |
تولید موادغذایی تخمیری، کیت ها و تجهیزات آزمایشگاهی از طریق مشاوره در راه اندازی مراکز رشد فناوری و همچنین همکاری در واحدهای تولیدی و صنعتی بازاریابی، تولید و تجاری سازی محصولات مرتبط با رشته |
خدمات آزمایشگاهی |
توانایی راه اندازی تستهای جدید تشخیصی در زمینه میکروبشناسی موادغذایی مهارت در انجام فرایندهای آزمایشگاهی کنترل کیفی آزمایشگاه |
تشخیصی |
توانائی تفسیر نتایج آزمایشگاهی قابلیت ارزیابی متدولوژیک آنالیتها |
پژوهشی |
مشارکت در انجام طرح های تحقیق و توسعه در مراکز تحقیقات و واحد های تحقیق و توسعه مراکز صنعتی و تولیدی |
ج: مهارتهای عملی مورد انتظار (Expected Procedural Skills):
مهارت |
حداقل تعداد موارد انجام مهارت برای یادگیری |
|||
مشاهده |
کمک در انجام |
انجام مستقل |
کل دفعات |
|
تهیه محیط کشت میکروبی* |
3 |
3 |
4 |
10 |
آماده سازی نمونه های موادغذایی مختلف* |
4 |
3 |
3 |
10 |
تکنیک های رنگ آمیزی- میکروسکوپی** |
3 |
3 |
4 |
10 |
نمونه گیری و انجام تستهای روتین میکروبشناسی موادغذایی (کارآموزی در عرصه و صنعت)*** |
3 |
3 |
4 |
10 |
توانایی تعیین هویت میکروبی به روش های بیوشیمیایی |
10 |
10 |
10 |
30 |
انجامPCR و آزمایش های مولکولی |
3 |
3 |
4 |
10 |
کنترل کیفی فرآیند های آزمایشگاه |
3 |
3 |
4 |
10 |
* هر کدام از محیط های کشت روتین آزمایشگاه میکروبشناسی موادغذایی
** هر تکنیک
*** هر نوع نمونه گیری
راهبردهای آموزشی (Educational Strategies):
این برنامه بر راهبردهای زیر استوار است:
روشها و فنون آموزشی:
انتظارات اخلاقی از فراگیران:
انتظار میرود که فراگیران:
ارزیابی فراگیر (Student Assessment):
الف:روش ارزیابی:
دانشجویان با روشهای زیر ارزیابی خواهند شد:
کتبی، شفاهی، ایستگاهی و آزمون 360 درجه
ارزیابی کارپوشه (port folio) شامل: ارزیابی کارنما (Log book)، نتایج آزمونهای انجام شده، مقالات، تشویقها و تذکرات، گواهیهای انجام کار و نظایر آن است.
ب: دفعات ارزیابی:
Change the font color:
main color:
second color:
انتخاب رنگ پس زمینه:
Change the spacing between words:
Change the distance between the lines:
Change mouse type:
Change the font
BlindText